Vitaliteit

Ik ben al jaren geïnteresseerd in vitaliteit en gezondheid. Ik vond ook dat ik best gezond leefde. Tot ik ernstige gezondheidsproblemen kreeg als gevolg van een hormonale disbalans. Na jaren aanmodderen waarin het alleen maar slechter met me ging, kwam ik terecht bij een centrum waar integraal gewerkt werd. De gynaecoloog daar schreef me geen medicatie voor, maar bleef me artikelen sturen over voeding en leefstijl. Er werden wel onderzoeken gedaan naar bijvoorbeeld mijn bloedbeeld en darm microbioom. Maar met die kennis en uitslagen werd ik weer ‘het bos in gestuurd’, met nóg meer informatie over voeding en leefstijl.

Gék werd ik ervan! Het maakte me zelfs boos. Ik voelde me intens beroerd en wilde gewoon een quick fix. Ík!? Al jaren groot voorstander van een integratieve geneeskunst, wilde het liefst dat de dokter de symptomen voor mij zou wegnemen, zonder de oorzaak aan te pakken. Hoe kan het eten van groenten nou bijdragen aan mijn hormonale balans? Dat was een heel leerzame periode, waarin ik leerde hoe krachtig die energie is in onszelf die gewoon wég wil bij onze ongemakken.
Mijn levensmotto is om zo veel mogelijk van binnen naar buiten te leven. Actief en bewust richting geven aan je leven en creëren van binnenuit. We besteden zoveel uit. Onze gezondheid geven we uit handen aan de dokter. Onze bevalling geven we uit handen aan een ‘verlos-kundige’. En onze seksualiteit geven we uit handen aan een partner die ons zou moeten vervullen en bevredigen. Het is veel vervullender om het leven te zien als een afspiegeling van onze eigen binnenwereld, en daar zelf verantwoordelijkheid in te nemen. Juist ons lijden en onze ongemakken nodigen ons daartoe uit. Die trekken ons in het spel.

Gelukkig hield deze dokter dan ook stand. Ze liet de volledige verantwoordelijkheid bij mij liggen zonder naar de pillen te grijpen, en ze gaf intussen genoeg kennis en hoop voor mij om door te zetten en langzaamaan ingrijpende veranderingen in mijn leven door te voeren.

Sindsdien ben ik er, nog meer dan eerst, van doordrongen hoe ingenieus ons lichaam werkt en hoe krachtig ons zelfhelend vermogen is. Ik heb zoveel respect gekregen voor ons lijf en hoe het zich staande weet te houden in onze cultuur, waarin we roofbouw plegen op de natuur en onze gezondheid.
De mens is veelzijdig, complex en gelaagd, en we kunnen op vele manieren goed zorgen voor onszelf en anderen. Voeding, beweging, leefklimaat, mentaal en emotioneel welzijn en zingeving zijn allemaal pijlers die elk van enorm belang zijn en elkaar ook kunnen versterken (of verzwakken).

Als dirigent van het hele orkest is er een centrale rol weggelegd voor ons hart in het reguleren van het autonome zenuwstelsel. Bij een incoherent hartritme zitten we in onze onveilige modus, welke bedoeld is voor de korte termijn. Functies als schoonmaken, herstellen, spijsvertering en voortplanting zijn allemaal zaken die daarbij uitgeschakeld worden. Alle energie wordt ingezet voor het overleven op de korte termijn. Bij een coherent hartritme (link), in de veilige modus, werkt het zelfhelend vermogen optimaal. Dan repareren en herstellen we, laden we de batterij op en genieten we van het moois wat het leven te bieden heeft.

In de onveilige modus worden we vaak geregeerd door oude patronen, gevoelens en gedachten uit het verleden. We gebruiken vooral het achteruitkijkspiegeltje. Onze frontaalkwab, waarmee we vooruit kunnen zien en creatieve en nieuwe ideeën opdoen wordt dan afgeremd. In de veilige modus zijn ons hart en ons brein optimaal op elkaar afgestemd en hebben we de meeste toegang tot onze intuïtie. We zijn dan het beste in staat om onze aandacht te richten op waar we graag heen willen in het leven. Vitaliteit en welzijn zijn daarmee niet alleen een doel op zich (want daar kunnen we ons ook wel eens op blindstaren). Ze zijn zeker ook een middel wat ons de mogelijkheid biedt om in het leven te veroorzaken wat we ten diepste willen veroorzaken. De vraag, waar ik ga de vitaliteit die ik tot mijn beschikking heb (hoe veel of weinig soms ook) nou precies voor gebruiken, is enorm vitaliserend!